tirsdag 21. oktober 2014

Skinkegrateng etter eget hjerte

Dette er en oppskrift der jeg har puttet litt av meg selv inni, men basisen er slik som mor lager den.
Jeg kan spise meg såååå stappmett på denne retten at det er skummelt! Det du kan trøste deg med er at den er ganske sunn, og de fleste ingrediensene har du helst sikkert allerede hjemme i skapet :) Du må gjerne legge til litt selv av grønsaker du liker eller noe mer krydder om du skulle ønske det. Legg gjerne igjen en kommentar viss du har noe på hjerte som kunne gjort denne retten bedre :)


Det du trenger er:
- Bogskinke
- Makaroni
- Purreløk
- Hvetemel
- Melk
- Egg
- Margarin
- Gressløk
- Salt
-Pepper
- Oregano
- Paprikapulver

Så er det bare å begynne. Jeg bruker å gjøre det meste klart før jeg begynner å koke og styre. Denne oppskriften vil gi 4 porsjoner.





















1. Skjær opp ca. 10 cm med purre i ringer og klipp gressløk opp i små biter. Del bogskinken i biter og kok ca 3 never med makaroni.

2. Ha 3 gode ss med margarin i en panne og la det smelte, deretter har du ca 4 ss med mel i smøret som du rører godt inn. Så skal du helle litt melk oppi, det er litt vanskelig å si hvor mye melk man bruker, men det skal til slutt ha tykkelsen til en grøt.






3. Ha i purre, gressløk og krydder mens du koker opp sausen. Krydderet får du smake til selv, alt etter sin smak :)

4. Når sausen er ferdig kokt så skal du sette den til side slik at den kolner litt.

5. Ta tre egg og del dei slik at plommen kommer for seg selv og hviten for seg selv. Eggehviten skal piskes til den er så stiv at du kan holde bollen opp ned uten at den detter ut.


6. Når sausen har kolnet skal eggeplommen tilsettes, rør inn en etter en. Deretter kan du ha både makaronien og skinken i pannen og blande det godt inn.

























7. Nå kommer det litt vanskelige, du skal "skjære" eggehviten inn i gryta. Den skal altså ikke røres inn, men blandes inn uten å ødelegge hviten for mye. Vanskelig å forklare dette, men du får teste deg frem.
Grunnen for dette er fordi at hviten skal løfte hele gratengen slik at den blir luftig og god, den skal egentlig ikke vere som en saus når den er ferdig, men det er like godt uansett så det er ingenting å bekymre seg for :)



8. Hell alt over i en ildfast form og hiv den i ovnen på 175 grader og la den stå der i ca. 30 minutt. Viss du vil ha ost over kan du ta den ut etter 15 minutt og ha over osten for så å steke den 15 minutter til.

Skinkegratengen serveres med kokte poteter og grønnsaker, eller med brød.

Bon appétit :)

Bilder kommer!

Hildegunn & Joachim


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar