lørdag 25. oktober 2014

Gulasj på en stormfull lørdagskveld.

I kveld tenkte vi å lage gulasj! For dere som ikke har hørt om det før, så er det en kjøttsuppe med opprinnelse i Ungarn, som landets nasjonalrett. Blir også benevnt som gjetermat. Veldig godt. Gulasj blir laget på forskjellige måter, her er vår måte :-)

























Du trenger:
- 650 gram hjortekjøtt (gjerne av rygg)
- Ca 800 gram poteter
- 2 bokser hakkede tomater (ca 780 gram)
- 1 liten boks tomatpurré ( ca 140 gram)
- 1 & 1/2 løk
- 1/2 paprika
- Margarin
- Kajennepepper
- Pepper
- Salt
- Spisskummen
- Paprikapulver
- 2 buljong-terninger
- Sukker
- Vann

Det er en del ingredienser som skal blandes ilag på forskjellige tidspunkt, men sluttresultatet blir fantastisk! Jeg vil anbefale å kutte opp alt som det skal være før du faktisk begynner på selve retten. Hjortekjøtt er absolutt ikke nødvendig, men som sagt så er dette vår måte å gjøre det på :-) Jeg kan anbefalle kjøtt av storfé som erstattning.

Slik gjør du:

1. Først hakker du løk i små terninger. Sett en stor panne på platen og smelt ca 3 ss margarin. Når margarinet er varmt, tilsett løken og fres til den er blank. Ta panna av platen og tilsett litt av vannet,   2 - 3 ss paprikapulver og bland godt.









2. Tilsett resten av vannet og sett panna tilbake på platen. Nå får du tilsatt alt bortsett fra potetene. Tilsett 2 buljongterninger, de hakkede tomatene, en liten klype kajennepepper, en klype pepper, ca 2 ts salt, 2 ts spisskummen, 1 liten boks tomatpurré og en liten ts sukker. Bland ut og kok opp.

3. Når suppen har kokt opp etter du har tilsatt ingrediensene over, tilsetter du kjøttet. Kjøttet skal opp i suppen rått, ingen forhånds-steking. La suppen småkoke i 30 minutter.


























4. Mens suppen koker, kan du ta frem potetene. Potetene skrelles og deles opp i middels store terninger.

5. Nå har suppen din kokt i 30 minutter, kjøttet ser bra ut og det lukter godt over hele huset :-)
Nå tilsetter du potetene og suppen skal koke i ytterlige 30 minutter, før den er ferdig.


























6. Når det er 10 - 15 minutter igjen av koketiden, tilsetter du en halv finhakket paprika. Den tilsettes så sent i kokingen, for den vil du ikke ha overkokt.

7. Jeg tilsetter gjerne litt mer vann, hvis jeg ser suppen blir litt for tykk mot slutten. Når suppen er tilnærmet ferdig kokt, kan du smake på den. Det er nå du finner ut om du trenger mer salt i suppen, eller om du vil ha den litt sterkere. Da tilsetter du forsiktig salt og/eller kajennepepper, blander inn og smaker til.

Klar til servering! Server gjerne med smurte baguetter, eller smurt hjemmelaget loff :-)
For vår del ble suppen passe sterk, potetene var møre og kjøttet var porøst! Nå blir det å avslutte kvelden med litt mer øl og riskrem til dessert om en liten stund :-)



Bon appétit!

Joachim & Hildegunn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar