torsdag 13. november 2014

Viltgryte med kjøttboller av hjort.

Hei igjen!
Nå hadde vi planlagt å ha en hjemmelaget viltgryte en liten stund, men ble utsatt ved flere andre anledninger. Egentlig ville vi ha strimler av hjortebiff i denne gryta, men viste seg at det hadde vi ikke mer igjen av :-P
Heldigvis hadde vi en hjemmekvernet kjøttdeig av hjort, så da var det bare å gjøre det beste utav valget vi satt igjen med!
Det endte med at vi laget kjøttboller av denne kjøttdeigen, som faktisk ble overraskende godt! Ikke en tradisjonell viltgryte, men vilt uansett :-)

Du trenger:

(Til kjøttboller)
- 500 gram kjøttdeig av hjort
- 1 egg
- Hvetemel
- Salt
- Pepper
- Sukker
- Olivenolje

(Til gryten)
- Kjøttboller av hjort
- Ca 100 gram bacon i terninger
- 2 sjampinjonger
- 1/2 løk
- 5 cm av en purre, hakket
- 3 dl matfløte
- 2 dl kremfløte
- 3 dl sæterrømme
- 5 ss hvetemel
- Ca 6 dl lettmelk
- Ca 100 gram margarin
- Salt
- Pepper

Tilbehøret til viltgryten var hjemmelaget potetmos, som du finner link til nederst på siden.

Slik lager du kjøttbollene:

1. Kjøttdeig, egg og litt olivenolje i en bolle. Kna sammen hele smørja med hendene, grisete men effektivt! Knip og kna godt så du får blandet sammen godt.

 2. Tilsett noen klyper salt og en klype pepper, strø over litt hvetemel og kna sammen. Du vil ikke bruke for mye hvetemel, men tilsett etterhvert som du knar sammen, til det føles nok. Ikke mer enn 1 dl.

3. Tilslutt tilsetter du litt mer olje, så kjøttfarsen ikke er så klebrig. Du kan lage kjøttbollene ved å rulle dem i hånden på samme måte som du lager vanlige boller, men på størrelse med små egg.

4. Steik kjøttbollene på middels varme til de er faste. De gjør ingenting om de ikke er helt gjennomstekt, de skal ligge i gryten en stund.











Slik lager du gryten:

1. Finhakk purre og løk, skjær sjampinjongen i biter og smelt ca 100 gram margarin i en panne.

2. Begynn med å steike baconet i pannen, tilsett deretter løken og steik den til den er gyllen, så tilsetter du sjampinjongen og tilslutt purren.

3. Rett etter du har tilsatt purren og rørt om noen ganger, tilsetter du melken. Rist sammen hvetemelet og litt vann i en krukke til det er helt blandet ut. Når melken er varm, tilsetter du melblandingen.



4. Legg i kjøttbollene, gjerne bland ut fettet i stekepannen med litt vann og tilsett det også. Det gir en fin farge på gryta. Du kan også evt. hive oppi en liten buljongterning.

5. Spe på med fløten etterhvert, kok opp og la det småkoke. Hvis du føler at den blir for tykk, kan spe på med litt melk. Smak til med salt og pepper.

Hjemmelaget potetmos

Server potetmos og viltgryte på middagsfat, triks-miks ferdig! ;-)
Bon appétit!

Hildegunn & Joachim


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar