tirsdag 21. oktober 2014

Hjortekjøtt med fløtesaus og hjemmelaget potetmos

Denne oppskriften er både enkel og god, det eneste man trenger å bruke penger på er kjøttet viss du ikke er så heldig at du kan få tak i det selv på en annen måte. (veldig diskret måte å si jakt på :p )
Dette er en oppskrift jeg lærte for lenge siden da jeg enda bodde hjemme. Man lærer mye fra mor så lenge man orker å følge med.



Så det du trenger er:
- Hjortekjøtt (eller annet viltkjøtt)
- Poteter
- Grønnsaker
- Melk
- Seterrømme eller lettrømme
- Fløte
- Hvetemel
- Margarin
- Sopp
- Krydder (salt, pepper, timian og basilikum)
- Vann

La oss begynne fra begynnelsen.

1. Skjær kjøttet i terninger og brun dem fort på sterk varme, deretter strø litt mel over det (ca. 1ss). Bland det godt inn før du heller litt vann over, 1-2 dl. for å få med sky av kjøttet, og melet vil da gjøre sausen tykkere.
Stek gjerne sopp for å ha i gryta, den hører hjemme der :)



2. Hell soppen, kjøttet og skyen over i en panne. Ha i litt melk og fløte, bare ta litt og litt om gangen slik at sausen ikke blir for tynn. Du kan gjerne ha litt rømme i sausen for å få en mer syrligere smak, gjerne seterrømme, men lettrømme gjør en god jobb den også. Jeg bruker både matfløte og kremfløte her, kanskje en 3 dl fløte burde holde, så bruker jeg melk resten av tiden.

Hjortekjøtt med fløtesaus


3. Ha i salt og pepper, her må du bare føle deg fram, smak til og bestem selv hva som er best for deg :)

Serveres med poteter i en eller annen form, enten kokte, mos eller båter, og eventulet grønnsaker.

Hjemmelaget potetmosHjemmelaget potetmos












4. Potetmos! Potetmos er såre enkelt å lage og så mye bedre enn pakkemosen du kjøper på butikken. Det tar heller ikke lang tid, da det meste gjør seg selv og selve arbeidet kommer på slutten.
Hvilke poteter du bruker er opp til deg, men poteter av det mer porøse valget er en fordel.
Skrell en god mengde poteter (10-18 alt etter størrelse), kok i panne med vann og litt salt. Trenger ikke overdrive med saltet her, da vi skal smake til med krydder mot slutten.
Kok potetene til de nesten detter fra hverandre, siv av vann, finn frem stapperen og mos ivei!
Når du føler at potetene er most nok, finner du frem melk, salt, pepper og eventuelle grillkrydder hvis du vil smake til med det.
Hiv oppi en ok dose salt, litt pepper og ca 0,5dl melk til å begynne med.
Dette skal blandes sammen med mikser! Da for å få en lett og luftig mos.
Mens du mikser sper du på med melk til den har fått riktig konsistens.
Smak på mosen, krydre etter smak og miks inn. Ettervarmes på middels varme under omrøring.
Fiks ferdig!

Hjortekjøtt med fløtesaus og hjemmelaget potetmos


Da er det bare å servere!

Bon appétit :)




              Joachim & Hildegunn



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar