mandag 10. november 2014

Hjemmelaget potetball!

I dag er det torsdag, og på en torsdag er det for mange potetball (kumle, raspeball) som står høyt på prioriteringslisten over middag.



Det er da veldig enkelt å kjøpe ferdig potetball, det er mange ferskvaredisker i butikker og fast food kjeder som har startet med denne trenden hver torsdag. Men jeg tror alle er enig når jeg sier at det er ingenting som kan slå en ekte hjemmelaget potetball.

Dette er en tidkrevende rett å lage, så en må legge av noen timer til matlaging denne dagen!
PS: Til potetball skal en ha saltet eller lettsaltet lammekjøtt. det sies at det skal legges i vann kvelden før, men for vår del holder det med noen timer før.

Du vil trenge en god del poteter. Hvis du er som oss, så vil du kanskje gjerne ha litt kokte poteter ilag med tilbehøret, i tillegg til potetballen. Jeg synes det er ganske greit :-)

Du trenger:

- 1,2 kg poteter
- 600 g saltet lammekjøtt
- 200 g kålerabi
- 50 g tørrmør
- 100 g bacon i terninger
- 50 g margarin
- 200 g middagspølser
- 3 liter vann
- 3 dl byggmel
- 3 ss hvetemel
- 3 ts salt

1. Legg kjøttet i en panne med kaldt vann, kok opp og la kjøttet trekke under lokk i 45 - 60 minutter.


2. Raspe 600 gram poteter. Du må være rask å tilsette byggmel å salt i raspet så ikke det blir brunt. Det skjer veldig fort, så ikke bli lei om du ser litt brunfarge i raspet, det gjør ingenting, for det tar litt tid å raspe poteter.

3. Kok 200 gram poteter

4. Bland sammen raspet, melet, saltet og 200 gram moste kokte poteter. Bruk en spiseskje dyppet i kraften fra kjøttet til å forme potetballen. Kok opp en liten panne med vann der du koker en "prøve-ball". Hvis massen flyter utover i vannet, trenger den mer mel.
















5. Ha en liten bit mør inn i ballen så småkoker du det i kraften fra kjøttet. La kjøttet ligge til sides i litt av den varme kraften, mens resten av kraften er helt over i en annen panne der ballen skal koke. Potetballen skal koke i 30 minutter, eller til den flyter opp i pannen.















6. Kok kålerabi og resten av potetene til de er møre. Dvs du kan stikke en gaffel gjennom.


7. Varm opp pølser i samme panne som ballen. Bruk en annen panne til å steike bacon terninger i litt smør. Når baconet er ferdig stekt, tilsetter du mer smør så du får baconfett til ballen.














Server på middagsfat med baconfett strødd over. Ha gjerne ett glass kald melk eller kefir til maten, det er godt ;-)

Bon appétit!

Hildegunn & Joachim






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar