fredag 31. oktober 2014

Nydelig hjemmelaget Bacon Cheeseburger

I dag har vi noe virkelig spennende på menyen. Alle er glad i en god cheeseburger, likeså med bacon. Så med det sagt, så bestemte vi oss for å lage en så hjemmelaget bacon cheeseburger som vi hadde mulighet til :-)
Denne oppskriften gir 4 burgere, den tar litt tid å gjennomføre, men sluttresultatet er verdt det!
Jeg tror vi brukte i overkant av 3 timer. Ikke sammenhengende, men totalt.

Du trenger:
(Til burgerkjøttet)                                              
- 400 gram kjøttdeig (gjerne fra slakter!)          
- Bacon terninger                                                
- 1/2 løk                                                              
- 1 egg                                                                
- Olivenolje                                                    
- Hvetemel                                                          
- Salt                                                                  
- Pepper                                                              
- Paprikapulver
- Spisskummen
- Basilikum


(Til burgerbrødet)
- 1/2 pk gjær
- 2 dl lettmelk
- Hvetemel
- 2 dl med grov rug og hvetemel.blanding
- 25g margarin
- 1ts salt
- 3ts paprikapulver

Til tilbehøret trenger du: Kinakål, 1/2 løk, 1/2 paprika, agurk, baconstrimler og 6-8 poteter.

Slik gjør du!

1. Legg kjøttdeigen i en bolle og knekk egget over den. Her må en være klar for å bli grisete på hendene. Mos sammen alt med hendene til egget er godt innblandet i kjøttet.


2. Hell en liten skvett olivenolje oppi blandingen og strø litt hvetemel over. Bruk hender og bland videre inn. Fortsett å strø litt og litt hvetemel over (ikke for mye!) og bland inn til kjøttdeigen blir fastere og ikke like klissete som i begynnelsen.

3. Når du er fornøyd, legger du oppi nesten 1/2 finhakket løk og forhånds-stekte bacon terninger. Legg oppi noen klyper salt, litt pepper, en liten klype spisskummen, paprikapulver og basilikum. Det er vanskelig å smake til, så gjør det som ser best ut. Bare vær forsiktig med salt og pepper. Ha bittelitt olivenolje på igjen og mos alt sammen godt ilag. Bruk god tid så alt krydderet, løken og baconet blandes inn til en fin tykk kjøttpølse.



4. Del kjøttet i 4 like store deler. Ta hver del og kna litt i hendene, slå den frem og tilbake mellom hendene til det begynner å ligne en burger. Legg så hver del i plastfolie, pakk godt sammen og press den litt flatere, det holder at burgeren er ca 1,5cm tykk. Nå legger du burgerne i kjøleskapet og lar de ligge noen timer så de blir fastere og trekker til seg krydderet.

Tilbereding av burgerbrødet:

1. Varm opp melk og margarin til rett tempratur, 37 grader celcius. Bland gjær, salt, paprikapulver og litt av melet sammen i en bolle.




2. Hell den varme melken over i bollen og bland sammen slik at det ikke er noen klumper igjen. Så er det bare å spe på med mel til deigen er fin og slipper taket. Denne deigen kan vere litt hardere enn andre deiger.



3. Del deigen i fire like store deler, så lager du små flate boller av de fire delene og legger dem på ett brett. Der skal de stå og heve til dobbelt størrelse. Etter det kan du ha dem i ovnen på en 175 grader i ca. 20-30 minutter.

Når hovedingrediensene nå er klare, så kommer vi til
konklusjonen av dette flotte måltidet!

1. Ha litt olje i en ildfast form, skjær potetene i båter og legg dem i den ildfaste formen. Krydre med ønsket krydder, for vår del ble det salt, pepper og basilikum. Rist på formen så krydderet og oljen blander seg. Sett potetene i ovnen på 200 grader, der skal de stå i ca 30-40 minutt, eller til de er møre. Stikk med kniv for å kjenne etter.



2. Kutt opp kinakål, løk, agurk og paprika som skal på burgeren.

3. Varm opp steikepanne på middels varme, ha en liten klatt smør i panna og steik bacon først. Bacon gir fra seg mye fett i panna som setter god smak.

4. Steik burger på tur, bruk kun det baconfettet som ligger i panna, ikke tilsett noe annet smør eller olje. Husk, det er olje i selve burgeren også! Baconfett setter fantastisk smak :-) Vend burgeren ett par ganger så den får nok på begge sider, ikke stek den for lenge, da blir den tørr. Tilsett ost på burgeren etter siste vending, legg på lokk, ta panna av plata og vent på at osten skal smelte!

5. Ha dressing på burgerbrødet om du vil ha det. Legg på grønnsaker, burgeren kommer oppå der igjen. Topp burgeren med bacon og løk. Ta potetene ut av ovnen og legg på fatet. Vips, klar til servering! Ett mektig måltid, men utrolig godt!



Bon appétit!

Joachim og Hildegunn

torsdag 30. oktober 2014

Enkel omelett

Så bestemte meg for å hive meg rundt og lage en omelett til frokost, ikke akkurat som at det er så mye stress. God frokost litt seint på dagen, men kan ikke stå opp alt for tidlig når man skal jobbe til natten.

Det du trenger:
- 5 egg
- ca. 1dl melk
- purreløk
- løk
- hamburgerrygg
- salami
- ost
- krydder (karri, paprikapulver, oregano, salt og pepper)



















1. Pisk sammen egg, melk og krydder og ha det i stekepannen. Brukte en god del paprikapulver og oregane, 1/2 ts karri, 1/2 ts pepper og litt mer salt, men dette er sånt som du kan bestemme selv :)








2. Alle de andre ingrediensene skal vere kuttet opp i biter så har du det opp i stekepannen med resten.

3. Dekk omeletten med ost og sett et lokk over.



La dette stå på middels svak varme slik at du ikke brenner undersiden av omeletten. Min omelett ble mørkere på undersiden enn det jeg hadde lyst til, men den smakte godt uansett :)

Bon Appétit

Hildegunn & Joachim

mandag 27. oktober 2014

Baconsurret kyllingfilet stappet med ost

I dag hadde vi en sein men flott mandagsmiddag, som bestod av: Baconsurret kyllingfilet stappet med ost, potetbåter bakt i ovn, en tykk soppsaus og grønnsaker. En fin måte å sprite opp vanlig kyllingfilet. For 2 personer, tid: ca 1 time.

Du trenger:
- 2 kyllingfilet
- Bacon i skiver
- Ost
- Ca 8 poteter
- 2 Sjampinjonger
- Ca 2dl matfløte
- Ca 1dl lettmelk
- 1/2 løk
- Hvetemel
- Grønnsaksblanding
- Salt
- Pepper
- Basilikum


1. Gjør klart ingrediensene. Skjær potetene i båter og legg dem i ildfast form med litt olje på bunn, strø bittelitt olje over, krydre med salt, pepper og basilikum. Skjør løken i skiver, legg i en annen ildfast form med litt olje i bunn og hell ca 1 dl vann over. Skjær ost i terninger.
Skjær sjampinjongen i biter, legg i vann og la stå i ca 20 minutt. Sett ovnen til 200 grader.



2. Varm opp stekepannen til litt over middels varme, bruk margarin. Krydre kyllingen med salt og pepper, stek til den har fått stekeskorpe og er delvis gjennomstekt.

3. Sett potetene i ovnen, de skal stå ca 30-40 minutt, alt etter hvilken type poteter du bruker :)





4. Skjær kyllingfileten halvveis opp og fyll med ost i terninger. Surr deretter bacon rundt og lås med tannpirkere. Legg kyllingen opp på løken i den ildfaste formen. Steketid ca 30 minutt. Gå inn av og til og strø litt av skya over kyllingen. Når den har stått i 20 minutter, snur du kyllingen og lar den steke siste 10 minutt på andre siden.



5. Når kyllingen er halvveis stekt kan du begynne på sausen. Ha soppen i en stekepanne med smør, uten vannet selvsagt, Stek dem litt før du heller over en 3 ss med hvetemel, så tar du vannet som soppen har ligget i og heller over. Ha så dette over i en panne, så heller du på med litt fløte og melk. Krydre med salt og pepper etter smak, men jeg brukte godt med pepper, satte en god smak på sausen. La dette koke noen minutter vips så er det ferdig.

6. Ta noen grønnsaker i litt vann med salt i, så lar du det koke opp. Da burde det vere ferdig :)

Da er det bare å servere!

Bon appétit :)



Joachim og Hildegunn

lørdag 25. oktober 2014

Gulasj på en stormfull lørdagskveld.

I kveld tenkte vi å lage gulasj! For dere som ikke har hørt om det før, så er det en kjøttsuppe med opprinnelse i Ungarn, som landets nasjonalrett. Blir også benevnt som gjetermat. Veldig godt. Gulasj blir laget på forskjellige måter, her er vår måte :-)

























Du trenger:
- 650 gram hjortekjøtt (gjerne av rygg)
- Ca 800 gram poteter
- 2 bokser hakkede tomater (ca 780 gram)
- 1 liten boks tomatpurré ( ca 140 gram)
- 1 & 1/2 løk
- 1/2 paprika
- Margarin
- Kajennepepper
- Pepper
- Salt
- Spisskummen
- Paprikapulver
- 2 buljong-terninger
- Sukker
- Vann

Det er en del ingredienser som skal blandes ilag på forskjellige tidspunkt, men sluttresultatet blir fantastisk! Jeg vil anbefale å kutte opp alt som det skal være før du faktisk begynner på selve retten. Hjortekjøtt er absolutt ikke nødvendig, men som sagt så er dette vår måte å gjøre det på :-) Jeg kan anbefalle kjøtt av storfé som erstattning.

Slik gjør du:

1. Først hakker du løk i små terninger. Sett en stor panne på platen og smelt ca 3 ss margarin. Når margarinet er varmt, tilsett løken og fres til den er blank. Ta panna av platen og tilsett litt av vannet,   2 - 3 ss paprikapulver og bland godt.









2. Tilsett resten av vannet og sett panna tilbake på platen. Nå får du tilsatt alt bortsett fra potetene. Tilsett 2 buljongterninger, de hakkede tomatene, en liten klype kajennepepper, en klype pepper, ca 2 ts salt, 2 ts spisskummen, 1 liten boks tomatpurré og en liten ts sukker. Bland ut og kok opp.

3. Når suppen har kokt opp etter du har tilsatt ingrediensene over, tilsetter du kjøttet. Kjøttet skal opp i suppen rått, ingen forhånds-steking. La suppen småkoke i 30 minutter.


























4. Mens suppen koker, kan du ta frem potetene. Potetene skrelles og deles opp i middels store terninger.

5. Nå har suppen din kokt i 30 minutter, kjøttet ser bra ut og det lukter godt over hele huset :-)
Nå tilsetter du potetene og suppen skal koke i ytterlige 30 minutter, før den er ferdig.


























6. Når det er 10 - 15 minutter igjen av koketiden, tilsetter du en halv finhakket paprika. Den tilsettes så sent i kokingen, for den vil du ikke ha overkokt.

7. Jeg tilsetter gjerne litt mer vann, hvis jeg ser suppen blir litt for tykk mot slutten. Når suppen er tilnærmet ferdig kokt, kan du smake på den. Det er nå du finner ut om du trenger mer salt i suppen, eller om du vil ha den litt sterkere. Da tilsetter du forsiktig salt og/eller kajennepepper, blander inn og smaker til.

Klar til servering! Server gjerne med smurte baguetter, eller smurt hjemmelaget loff :-)
For vår del ble suppen passe sterk, potetene var møre og kjøttet var porøst! Nå blir det å avslutte kvelden med litt mer øl og riskrem til dessert om en liten stund :-)



Bon appétit!

Joachim & Hildegunn

Ekte frokost for en lørdags formiddag.

Tenkte jeg skulle legge ut ett lite innlegg som handler om frokost.
Nå er det da godt utpå formiddagen, men det er lørdag, så det er helt greit :-)
Frokost kan mange tenke på som ett kjedelig måltid, som egentlig bare er en nødvendighet for å komme seg gjennom dagen.
Sånn kan jeg føle det av og til også, men ikke i dag! Nei i dag skal jeg lage eggerøre :-D
Eggerøre var det første jeg som liten gutt på rundt 9 år, lærte av min mor å lage (som var litt mer komplisert enn brødskive med pålegg). Bare synd at gressløken vår er død... R.I.P.
Menmen,
Dette trenger du for 3 porsjoner:

- 5 mellomstore egg
- Ca 5 ss lettmelk
- En god klype salt
- Liten klype pepper
- Ett par kakk av karrien
- En god klype gastromat
- En ok klype grillkrydder
- Gressløk (mengden bestemmer du selv)

Hvis du, som meg, ikke har gressløk tilgjengelig, bruk litt hakket purreløk :-)



1. Først tilsetter du 5 egg og 5 ss lettmelk i en liten bolle eller skål, samtidig som du hakker klar gressløk eller purreløk. Dette skal piskes sammen kjapt med kraftig hånd og en gaffel.

2. Når egg og lettmelk er pisket sammen, tilsetter du alt av krydder. Pisk sammen. Eggerøre er mye å føle seg frem når det gjelder krydder og smak, så bare prøv å husk sånn ca hvor mye du bruker til neste gang du lager. Da er det lettere å gjøre små endringer om du trenger det.



3. Sett stekepannen på litt mer enn middels varme. Her brukes stekesmør, ikke olje! Når stekepannen er varm nok, tilsettes eggerøren. Rør om ett par ganger og deretter tilsett løken før den blir stiv.




Så enkelt er det! Valgfritt kan du tilsette litt revet ost før du tar den av platen, vend ett par ganger så osten smelter inn i eggerøren.
Server på en skive, gjerne med vanlig kokt skinke på bunn, eggerøre i midten og noen agurkskiver på toppen.
Ser godt ut?





Bon Appétit!

Joachim & Hildegunn

fredag 24. oktober 2014

Halvfint brød med paprikapulver!

Fikk litt bakeånd i meg i dag og bestemte meg for å lage mere brød enn bare en loff! Så det ble noe litt grovere for å teste ut egenskapene mine :) Jeg kan dessverre ikke si hvor mye jeg brukte av alt fordi det vart litt sånn her og sånn der, men skal vertfall gi en ide om hvordan det ble.

Du trenger:
- ca. 4 dl grovmalt rug og hvete- blanding
- ca 1 kg sammalt hvete finmalt
- 4 dl melk
- 6 dl vann
- 1 pakke tørrgjær
- 1 ss olivenolje
- 2 ss lys sirup
- 2 ts salt
- 2 ss paprikapulver
- 1 ts oregano
- 2 ss sukker

Så jeg bare gjør som jeg vanligvis gjør, slenger ting oppi og håper på at det smaker godt :p neida, jeg har jo en viss peiling på smakene, men det er alltid kjekt å prøve noe nytt.



1. Varmet opp melk og vann til kroppstempratur, altså 37 grader celsius.

2. Blandet sammen gjær, mel, salt, paprikapulver, oregano og sukker i en bolle, Hell deretter den oppvarmede melken/vannet oppi bollen og rør godt inn. Så tar du olje og sirup og blander det inn i blandingen.

3. Fyll på med mel til deigen slipper taket på bollen, jeg måtte da ta den ut på benken og kna den der for jeg har visst ikke store nok boller til det :p

4. La den heve en god stund 40-50 minutter før du knar den en gang til og setter den til heving en andre gang. Da er det bare snakk om en 25-30 minutter før du kan fortsette.

5. Ta ut deigen på bordet og del den i tre, elt litt forsiktig og form brød av deigene og ha dem i en form. Så spruter du litt vann over før du strør noe hvetemel over dem. Sett dem så til etterheving en 20 minutter. Jeg bestemte meg for å smøre på pisket egg før jeg hadde dem i ovnen. Der stod de i ca 45 minutter på 200 grader.

6. Jeg bruker å ta noen fuktige håndkle rundt brød etter at de er ferdige slik at de ikke får en alt for har skorpe på seg.



Håper det har inspirert noen til å bake, kom gjerne med innslag om hva du syns er det beste brødet!

Har enda ikke smakt på brødet, og det blir nok ikke før i morgen tidlig, men da skal jeg kom tilbake med en kommentar på hvordan det smakte og flere bilder såklart :)

Brødet smakte kjempe godt! Blir nok flere sånne brød i framtiden ja!



Joachim og Hildegunn

Tacofredag! :-D

Vi som alle andre liker å ta oss en trendy middag av og til, vi slår oss nå på tacofredag :-)
De fleste liker taco, fantastisk mexicansk rett som er sunn og god! Her er det fare for overspising!

Tacoen vår i kveld bestod av:
- Tacokjøttdeig
- Revet ost
- Purreløk
- Agurk
- Paprika
- Kinakål
- Rømme
- Hot tacosauce
- Tortillas
- Taco shells
- Mais




Overspising ble det, så utrolig mett!
Heldigvis er taco en veldig lett matrett, så metthetsfølelsen sitter ikke like hardt og lenge som årets julemiddag kommer til å gjøre.
Vi hadde coca cola å drikke til i kveld, slo oss ikke helt løs med øl og/eller vin denne kvelden :-)
I tillegg ble det klassisk fredag, med en god film i bakgrunnen av middagen. Hvilken film? Joda, Riddick - Pitch Black. Klassisk kosefilm ;-)
Ble ett lite middagsinnlegg, med maten og litt innsikt i vår lille fredagskveld.
Håper alle har en god helg og at dere koser dere med noe godt :-)



Joachim & Hildegunn

Fletteloff

Jaja, da skal jeg bake brød. Jeg har bakt brød før, men ikke så mange så jeg starter med loffen fordi den er enklere :) Her er det masse penger å spare viss man vil, så smaker det jo også bedre med hjemmebakt brød!

For 1 brød trenger du:
- 4,5 dl Skummet melk
- ca. 25 g gjær
- 2 ss sukker
- 1 ts salt
- 2 ss margarin
- ca. 600g hvetemel



1. Først smelter du smøret i en panne, deretter heller du melken over smøret. Dette varmer du opp til 37,5 grader celcius, du kjenner at det er varmt nok med å ha litt av blandingen over undersiden av håndleddet ditt og det føles ca. like varmt ut som kroppen din.

2. Bland sammen gjæren, sukkeret, saltet og litt av melet i en bolle, jeg hadde også noe spisskummen i dette, men bare en liten dert.

























4. Når melken er passe varm heller du det over i bollen med resten og røren ut melet slik at det ikke er noen klumper der. Ha litt og litt mel oppi mens du blander ut. Til slutt må man bruke litt god gammeldags håndkraft og kna den godt. Pass på at deigen ikke blir for fast, den skal slippe bollen, men ikke vere hard.

5. Sett den til heving på en lun plass, og la den heve til dobbelt størrelse. Ta den så ut og kna ut alle luftlommene som er der, så setter du den til heving enda en gang til dobbelt størrelse.



6. Når den er ferdig hevet elter du den litt forsiktig i bollen før du legger den på bordet. Pass på å ha litt mel tilgjengelig slik at den ikke fester seg :) Jeg delte deigen i tre deler og rullet de ut som lange pølser, deretter lagde jeg en flette av de tre delene. Man begynner gjerne på midten så blir det en flette hver vei. Stapp endene under brødet.



7. Ha det i en form eller på ett brett, pensle med pisket egg, og ha det i ovnen på nederste hylle på 225 grader. Legg gjerne en plate øverst i ovnen slik at brødet ikke blir brent på toppen. Loffen skal stå der i 25-30 minutt, så er det bare å sette den til kjøling. Viss man vil ha en litt mjukere skorpe på brødet er det bare å legge ett fuktig hånkle over loffen når du tar den ut av ovnen.





Fiks ferdig :)

Kjenner det etter at jeg har smakt på den at det skulle gjerne ha vært litt mer krydder i denne loffen. Får bare prøve seg fram til man finner noe man liker :)

Hildegunn & Joachim

torsdag 23. oktober 2014

Riskrem! Påtide med litt dessert :-)

Det er fortsatt torsdag, blitt litt utpå kvelden her i heimen. Etter en fantastisk smakfull wok-opplevelse, for ikke å nevne sunn og lett, så har vi komt frem til at det er OK å unne seg litt dessert i dag. Etter forrige ukes risgrøt med plenty rester, så har vi da muligheten til å mekke sammen litt riskrem med rød saus. Yummy, fristende? ;-)

Her er det du trenger!

- Risgrøt
- Vaniljesukker
- Sukker
- Fløte
- Frossne bær
- Vann
- Melis




1. Jeg brukte 2 dl kremfløte i en bolle, tilsatte 1 ts vaniljesukker og en flat spiseskje med vanlig sukker og pisket det sammen til stivpisket krem.
Så blandet jeg inn 2 dl med risgrøt i kremmen, rør om og vend, fiks ferdig riskrem.



2. Rødsausen er også ganske enkel. Jeg tok 200 gram frossne jordbær og 100 gram med frossen skogsbærblanding (Rips, bjørnebær, solbær og bringebær), for å sette mitt eget lille preg på sausen. Jordbær vil bli dominerende smak. Sånt velger en selv. Kok opp 300 gram bær med ca 110 gram melis og 1 dl vann. La alt koke opp ilag og la koke i noen minutter. Avkjøl sausen, og bruk stavmikser eller lignende (for den som er heldig å ha det) til å få en fintflytende rød saus. I mitt tilfelle vil jeg prøve å mose og mikse som best med det jeg har, og sile av.



Klart til servering :-)

Hildegunn & Joachim

Torsdags-wok!

I dag lagde vi en enkel og sunn wok til middag. Gjor det enkelt og kjøpte findus fryst wokblanding fra butikken. Den er faktisk helt grei, selv om det ikke er ferskt. Grønnsaker fungerer veldig godt selv om de er fryst.
Til, hadde vi strimlet svinekjøtt i egen marinade og stekt ris med egg! Namnam :-)

Du trenger:
- Wokblanding (gjerne fra findus, den er god)
- Strimlet svinekjøtt
- Egg
- Ris
- Olivenolje
- Krydder (salt, pepper, paprika, oregano, aromat, basilikum)
- Purreløk

1. Først lager du marinaden. Dette gjøres helst noen timer i forveien før en skal lage maten.
Ta en skål, bolle eller en blank pose. Jeg bruker helst en skål, det gir mindre rot enn en vanlig frysepose vil. Hell i godt med olivenolje og bland inn krydder. Jeg tar godt med salt først og fremst, deretter blander jeg inn det andre. Her har jeg brukt salt, pepper, paprikapulver, oregano, aromat og litt grillkrydder, og en liten klype med spisskummen. Det er gøy å prøve seg frem med krydder! Oregano er viktig å knuse i hånden før du bruker den, så smakene kommer ut. Rør sammen og legg i kjøttet! Bland det godt, legg plastfolie over og la det stå i kjøleskapet til du skal lage middag.


Nå er det påtide å lage middagen!



2. Ok, så det første du må gjøre er å koke risen, her tok jeg 3 porsjoner med ris, husk på salt :) Bland sammen 5 egg og en liten dæsj melk, deretter tilsetter du krydder i blandingen. Masse paprikapulver, aromat, salt, pepper, basilikum og oregano. Ha den kokte risen over i en stekepanne og stek den litt før du tilsetter eggene, ha også oppi litt purreløk, jeg brukte kanskje 5 cm av purren. Bland alt godt sammen og la det steke mens du vender på det hele tiden. Jeg brukte veldig lite grønnsaker i den stekte risen pga. alle grønnsakene som allerede var i woken :) Trenger ikke å få en overdose av grønt heller.




3. Sett wok-panna på plata på full guffe (høy varme). Du trenger ikke å bruke noe smøring, der er nok olje i marinaden. Prøv å siv av det overflødige av oljen fra kjøttet, at der blir igjen litt gjør ingenting da det vil fungere som en sky og sette god smak på alt i panna. Når panna er gloheit (veldig varm) tilsetter du kjøttet. Brun kjøttet alene i panna og tilsett wok-grønnsaker til slutt. Viktig å ikke la grønnsaker "steike" for lenge, siden du helst vil ha litt knas i wokken din. Bruk ett bestikkredskap til å stikke litt i grønnsakene hvis du er usikker. Hold innholdet i pannen i mer eller mindre konstant bevegelse til det er ferdig.




Grønnsakene vil gjerne legge igjen litt vann i tillegg til oljen som er i panna. Det gjør ingenting, bare la det "koke" litt inn, bruk en serverings-skje og dryss litt av skya over den serverte maten.
Bon appétit :-)


Hildegunn & Joachim